KOOP OM TERUG TE GEVEN! Een deel van je aankoop gaat naar de ondersteuning van SUBZ Pads. Kansarme schoolmeisjes krijgen herbruikbaar sanitair, zodat ze hun recht op onderwijs niet hoeven op te geven.

De wetenschap achter een droge huid en hoe je het kan verhelpen

Alsof het huidige koude weer niet genoeg was om het hoofd te bieden, hebben sommigen van ons ook last van een droge, schilferige huid. We bekijken waarom dit gebeurt en wat je kan doen om het te verhelpen. De huid is onze vochtbarrière tegen elementen van buitenaf en dient als beschermer tegen veranderende weeromstandigheden. Er zijn meerdere factoren die bijdragen aan vochtverlies in onze huid, vooral tijdens koude maanden in een droog klimaat, zoals in delen van Zuid-Afrika.

Waarom we vocht verliezen

Vocht in je huid gaat verloren door verdamping, dit gebeurt zelfs als het vochtig is, maar het gebeurt minder op deze dagen, dan op dagen met een lage luchtvochtigheid. Meteorologen gebruiken dauwpunttemperatuur om vocht te meten, omdat dit de beste vertegenwoordiger is van het vochtgehalte in de lucht. Typisch, in een droog wintergebied in Zuid-Afrika liggen de dauwpunten rond de 0 graden. Dus, tenzij je buiten bent met je huid blootgesteld aan het vriespunt, zal er geen vochtverdamping in de huid zijn! Dit is een van de redenen waarom je huid in deze tijd van het jaar abnormaal droog kan aanvoelen.

De buitenste huidlaag bestaat uit dode huidcellen, dit wordt het stratum corneum genoemd en vormt een beschermende laag over de nieuwe, levende huidcellen eronder waardoor onze huid niet teveel vocht verliest. Wanneer het stratum corneum droog wordt, begint het te krimpen en uiteindelijk te barsten. Dit is wanneer je merkt dat je huid gaat schilferen.

De huid vormt niet alleen een belangrijke fysieke barrière, maar is ook de plaats van een belangrijke hormonale, immunologische en metabolische functie. We beoordelen vaak, terecht of onterecht, de algemene gezondheidstoestand van een persoon (en die van onszelf) op basis van hoe we de huid waarnemen.

Een droge huid begrijpen

Een van de belangrijkste functies van de buitenste huidlaag (epidermis) is het voorkomen van vochtverlies en het in stand houden van de hydratatie van de huid. Er is vastgesteld dat een droge huid een zwakkere barrière heeft dan een normale huid. Van een droge huid is ook aangetoond dat deze minder natuurlijke vochtinbrengende factoren bevat (NMF). Verlies van functie in de opperhuid betekent dat producten en ingrediënten die worden aangebracht, gemakkelijker worden geabsorbeerd, wat kan leiden tot huidreacties zoals bijvoorbeeld contactdermatitis. Een droge huid kan er ruw, oneffen, schilferig en zelfs gebarsten uitzien. De huid kan droog, strak, oncomfortabel, pijnlijk of jeukend aanvoelen. Individuele of omgevingsfactoren kunnen ook samenwerken om uitdroging te veroorzaken. Als je al last hebt van huidaandoeningen (bijv. atopische dermatitis) en een verhoogde leeftijd, evenals een lage luchtvochtigheid en temperatuur, heb je waarschijnlijk last van een droge huid.

Het langdurig gebruik van zeep kan een negatieve invloed hebben op de huidbarrière. De zuurheid van zeep leidt tot inflammageing. Dit breekt de integriteit van de huidcellen af, wat resulteert in een verminderde hydratatie, meer vochtverlies en een toename van de doorlaatbaarheid van de huidbarrière. Vloeibare reinigers die sulfaten bevatten, zijn meestal het meest problematisch, in tegenstelling tot amfotere oppervlakte-actieve stoffen (bijvoorbeeld betaïnes) die een beter veiligheidsprofiel hebben. Naast het veranderen van de vocht- en huidbarrièrefunctie, kunnen irriterende stoffen mogelijk ook de natuurlijke microflora van de huid veranderen. Conserveringsmiddelen in cosmetica kunnen het microbioom van de huid doden, wat kan leiden tot vochtverlies en daaropvolgende uitdroging van de huid.

Ondanks dat het uit dode cellen bestaat, vervult het stratum corneum enkele belangrijke functies. Het is niet alleen verantwoordelijk voor de hydratatie van de huid, het fungeert ook als een fysieke permeabiliteitsbarrière. Naast het buiten houden van reactieve, huid irriterende stoffen en UV-straling, stopt het ook ziektevormende bacteriën. De buitenste laag van het stratum corneum heeft een lichtzure pH van 4,5 tot 6,5 (soms bekend als de zuurmantel) die wordt gehandhaafd door de afscheiding van talg en zweetklieren. Deze zure pH heeft antimicrobiële eigenschappen.

Natuurlijke vochtinbrengende factoren (NMF) en talg omhullen de stratum corneum-cellen. Hun hydrofobe (waterafstotende) eigenschappen voorkomen dat er vocht uit de huid ontsnapt. Vocht wordt in het stratum corneum gehandhaafd door talg te onderhouden. In droge omstandigheden is er een verdikking van het stratum corneum, waardoor de huid er schilferig uitziet.

Hoe herstellen we de hydratatie van de huid?

Als je last hebt van een droge huid, zijn er een paar dingen die je kan doen om het te verlichten. We raden aan om thuis een luchtbevochtiger te gebruiken om vocht aan de lucht toe te voegen. Je hebt er niet in elke kamer een nodig, omdat ze makkelijk te verplaatsen zijn naar de kamer waar je de meeste tijd doorbrengt en kan je deze ’s nachts in de slaapkamer neerzetten.

Als je normaal gesproken ’s ochtends een lange, warme douche neemt, probeer dan de temperatuur te verlagen en de tijd in te korten. Heet water zal resulteren in een verlies van talg en de natuurlijke vochtinbrengende factoren van de huid, waardoor de huid nog droger wordt.

Tweemaal daags Thoclor Labs GF2 aanbrengen op een droge huid is ook een essentiële stap. Het actieve ingrediënt, Hypochlorous Acid, herstelt huidschade en rehabiliteert de huid. De functie en vorm van het stratum corneum worden hersteld. Het bootst letterlijk de lichaamseigen immuunrespons na om een beschadigde huid te herstellen. Herstel van de epidermale-dermale overgang, waar hyaluronzuur en hydratatie in de huid worden hersteld met behulp van GF2, duurt even. Wanneer GF2 voor de eerste keer wordt gebruikt, daalt de talgafscheiding voordat de hydratatie inhaalt. Gedurende deze tijd kun je nog steeds een hydraterende crème of serum aanbrengen nadat de GF2 op natuurlijke wijze in is getrokken (niet inmasseren). Zoek naar een hydraterend serum met bijvoorbeeld hyaluronzuur, vitamine C of aloë vera en gebruik dat op droge plekken in het gezicht.

Dermatologen hebben ontdekt dat hydraterende crèmes met olijfolie, jojoba-olie of sheabutter de droge huid van het lichaam het beste hydrateren, vooral op plekken die overdag worden blootgesteld, zoals je handen. Breng de moisturizer aan op een vochtige huid na het douchen om het maximale voordeel ervan te ervaren.

error: Content is protected !!