KOOP OM TERUG TE GEVEN! Een deel van je aankoop gaat naar de ondersteuning van SUBZ Pads. Kansarme schoolmeisjes krijgen herbruikbaar sanitair, zodat ze hun recht op onderwijs niet hoeven op te geven.

De zuurmantel van de huid behouden

Een eeuw geleden bedachten Schade en Marchionine voor het eerst de term Säuremantel of ‘’zuurmantel’’ om de zure aard van de huid te beschrijven. In het laatste decennium is de zuurgraad van de huid steeds belangrijker geworden als een belangrijk aspect van de gezondheid en het uiterlijk van de huid, aangezien de verstoring van de delicate pH van de huid in verband wordt gebracht met een groot aantal huidproblemen. Deze huidproblemen zijn het gevolg van inflammageing, die op hun beurt direct toe te schrijven zijn aan een veranderde pH van de huid.

Niet wetend hoe belangrijk het is om een zure omgeving op de huid te behouden, blijkt duidelijk uit de schaarste aan zeep, reinigers en crèmes met een lage pH. Het doel van deze blog is om je het belang van de ‘’zuurmantel’’ te begrijpen en te bewijzen dat de pH van de huid verband houdt met de gezondheid van de huid.

Abnormale pH is een belangrijke factor bij veel huidaandoeningen. We zullen praktische aanbevelingen geven over de belangrijkste elementen waar je op moet letten bij het kiezen van producten die de zuurmantel van de huid behouden. We hopen in ieder geval wat ‘’pH’’ stof tot nadenken te geven!

Wat is de pH?

pH staat eigenlijk voor ‘’potential of hydrogen’’ en vertelt ons hoeveel waterstof er in vloeistoffen aanwezig is en hoe actief die waterstof is. Dat gezegd hebbende, pH is een maatstaf voor hoe zuur of basisch iets, meestal water, is. Het bereik loopt van 0 tot 14, waarbij 7 neutraal is. Een pH lager dan 7 duidt op een zure oplossing, terwijl een pH hoger dan 7 op een basische (alkalische) oplossing duidt. De normale pH van de huid is zuur, variërend in pH-waarden tussen 4 en 6, terwijl  de interne pH van het lichaam bijna neutraal, of licht basisch is (tussen 7 en 8). Hierdoor ontstaat een pH-verschil van 2 tot 3 eenheden tussen de huid en ons lichaam.

De pH van het huidoppervlak ligt direct na de geboorte iets boven de 7, maar neemt de eerste paar dagen sterk af tot later in de kindertijd net als bij volwassenen tot het zich ongeveer tussen de 5 en 5,5 bevindt.

Huidaandoeningen die geassocieerd worden met pH-waarden

Een voorbeeld van een gebied waar pH een rol speelt bij het handhaven van de gezondheid is in de oksel. Hogere pH-waarden in de oksel leiden tot de groei van geur producerende bacteriën zoals Cutibacterium acnes, die verantwoordelijk is voor acne, en stafylokokken die verantwoordelijk zijn voor steenpuisten. Deodorants die citraten bevatten, verlagen de Ph en dit remt de groei van bacteriën, waardoor acne of steenpuisten worden voorkomen. De alkalische pH van de huid veroorzaakt eveneens schimmelinfecties. Een voorbeeld van een basische huidomgeving die een candida-infectie veroorzaakt, bevindt zich in de huidplooien van de lies.

Een hogere pH of basische huid creëert ook een verstoorde barrière die verband houdt met atopische dermatitis. Omgekeerd leidt het verlagen van de ph bij atopische dermatitis op zijn beurt tot een verminderde ontstekingsreactie, die vervolgens de atopische dermatitis verbetert. In een onderzoek onder 100 kinderen met atopische dermatitis werd waargenomen dat de pH significant hoger was in de eczemateuze huid in vergelijking met de huid van 21 gezonde kinderen. Deze bevindingen bieden opwindende mogelijkheden over het gebruik van zure huidproducten bij het veranderen van het beloop van inflammatoire huidaandoeningen.

Omgekeerd worden lagere pH-waarden of een zure huid geassocieerd met een verbeterde huidbarrièrefunctie en een betere gezondheid van de huid. Als we de etnische huid (pH 4,6) vergelijken met de kaukasische huid (5,0), heeft de etnische huid meestal een betere barrièrefunctie vanwege het zuurdere karakter. Bij het verlagen van de ph in de kaukasische huid tot niveaus zoals die van de etnische huid, vertoont de kaukasische huid een verbeterde barrièrefunctie, vergelijkbaar met die van de etnische huid.

Luieruitslag
De pH van de huid speelt een rol bij de ontwikkeling van inflammatoire aandoeningen, zoals luieruitslag. Andere factoren, waaronder langdurige blootstelling aan urine en ontlasting, veranderen het microbioom van de huid, wat bijdraagt aan luieruitslag. Er is een significante correlatie tussen de ernst van de luieruitslag en een verhoogde pH in het luiergebied. Hoe hoger de pH, hoe ernstiger de luieruitslag. De aanwezigheid van urine en ontlasting in dit gebied genereert ammoniak, wat op zijn beurt een basische omgeving veroorzaakt. Deze basische pH activeert fecale enzymen die de huidbarrière afbreken. Een verhoogde pH verlaagt ook de weerstand van de huid tegen schimmel C. albicans, het micro-organisme dat het meest wordt geassocieerd met luierdermatitis.

Acne
Cutibacterium acnes, de bacterie die meestal wordt geassocieerd met acne, groeit goed bij pH-waarden tussen de 6 en 6,5 terwijl er minder groei is bij pH-waarden onder de 6. In een onderzoek bij mensen die acne-gevoelig zijn, bleek het aantal acne-laesies bij de proefpersonen die een reguliere basische zeep gebruikten toe te nemen, in vergelijking met degenen die een zure reiniger gebruikten, waarbij het aantal laesies significant afnam tegen de vierde week van toepassing.

pH van de huid en antimicrobiële eigenschappen

Het huidmicrobioom bestaat uit een veelvoud aan levende organismen en is van enorm belang voor de gezondheid van de huid en voor het algemeen welzijn. Verschillende onderzoeken hebben een directe relatie aangetoond tussen een gezond microbioom en de gezondheid van iemands immuunsysteem. Normale microbioomgroei is optimaal bij zure pH-niveaus, terwijl ziektevormende bacteriën zoals S. aureus, goed gedijen bij een neutrale pH. Zelfs een lichte stijging van de pH op het huidoppervlak van 6 naar 6,5 veroorzaakt een dramatische stijging van de S. aureus-spiegels.

Richtlijnen

Onderzoeksresultaten tonen duidelijk aan dat het gebruik van zure reinigers en serums de huid mogelijk ten goede zou komen en zou helpen bij de behandeling van huidaandoeningen zoals acne, atopische dermatitis, schimmelinfecties en irriterende contactdermatitis. Dit voordeel is tweeledig, namelijk: het veranderen van de pH van de huid naar een zuurder niveau zal de functie en het uiterlijk van de huid enorm ten goede komen.

Zure ingrediënten zoals Hypochlorous acid, hyaluronzuur, ascorbinezuur en retinoïnezuur die allemaal hun eigen gunstige effecten op de huid hebben, zijn uitermate geschikt voor opname in producten die zijn geformuleerd met een zure pH.

We raden je aan een reiniger te gebruiken met een pH tussen de 4,5 en 5,5 wat dichter bij de gezonde pH van de huid ligt. Synthetische reinigers presteren beter dan zeep, aangezien een traditioneel stuk zeep erg basisch is en een pH heeft van ongeveer 9 tot 10. Dit kan huidirritatie veroorzaken, de barrièrefunctie verstoren en de groei en functie van het microbioom remmen. Vaak gebruiken mensen met acne, in overtuiging dat hun probleem verband houdt met slechte hygiëne, overmatig agressieve zeep die de acne juist verergert en zo ontstaat er een vicieuze cirkel. Vermijd crème-gebaseerde reinigers en make-upremovers. Gebruik idealiter een goedkope pH-strip om te controleren of je huidige reiniger de juiste pH-waarde heeft.

Meer over Hypochlorous acid

Hier zijn enkele belangrijke voordelen van het gebruik van Hypochlorous acid (HOCl) van goede kwaliteit, zoals te vinden in onze GF2-formuleringen als belangrijkste huidverzorgingsproduct.

  1. GF2 heeft een pH van 5,6. Dit is de ideale zuurgraad voor het behoud van de zuurmantel van de huid.
  2. GF2 bevat geen conserveermiddelen noch enig ander ingrediënt behalve water. Dit zorgt ervoor dat er geen schade aan het microbioom of het milieu wordt veroorzaakt.
  3. GF2 is multifunctioneel. Het keert veroudering om, reguleert ontstekingen en vermindert acne en rosacea.
  4. GF2 helpt de barrièrefunctie van de huid en de functie van talgklieren en melanocyten te herstellen. Naarmate de barrièrefunctie herstelt (bij regelmatig gebruik), wordt de hydratatie van de huid ook weer normaal, wat de afhankelijkheid van de huid voor hydraterende producten kan verminderen.
  5. GF2 beschermt tegen schade door de zon.

Conclusie

De afgelopen tien jaar is er meer ontdekt over de rol van de pH van de huid als een factor in de vitale huidbarrièrefunctie. We moeten nog veel leren over de complexe relatie tussen huid-pH en pH-afhankelijke huidaandoeningen. Wat we wel weten is dat een huid met een basische of verhoogde pH vaak wordt gekenmerkt door een defecte barrièrefunctie en zal lijden aan huidaandoeningen zoals genoemd. Dit zou de wetenschapsbewuste consument ertoe moeten aanzetten zich te concentreren op het behouden of herstellen van een zure omgeving op hun huid door huidverzorgingsproducten te selecteren die compatibel zijn met of ondersteuning bieden voor de natuurlijke zuurmantel.

error: Content is protected !!