KOOP OM TERUG TE GEVEN! Een deel van je aankoop gaat naar de ondersteuning van SUBZ Pads. Kansarme schoolmeisjes krijgen herbruikbaar sanitair, zodat ze hun recht op onderwijs niet hoeven op te geven.

Droge huid vs. vochtarme huid: een complete gids

We leggen uit wat de verschillen zijn tussen een droge en vochtarme huid en hoe je je huidtype goed kunt beoordelen.

Wees allereerst niet ontmoedigd als je een droge of vochtarme huid hebt. Beide typen zijn zeer gebruikelijk voor alle geslachten en leeftijden. Droogheid is een kenmerk van een bepaald huidtype. Het kan gemakkelijk worden verward met een vochtarme huid, wat meestal tijdelijk is.

In deze gids hopen we je te helpen met jouw huidtype correct te bepalen en al je veel gestelde vragen over deze vaak verwarrende termen voor huidverzorging te beantwoorden.

Q: Wat is het verschil tussen een droge huid en een vochtarme huid?  

Een droge (of zeer droge) huid is eigenlijk een bepaald huidtype. Het is vaak blijvend en wordt gekenmerkt door een trekkerig gevoel over het hele gezicht en lichaam en wordt meestal veroorzaakt door een afwijking in de huidbarrière. De huid heeft een tekort aan lipiden, heeft een fijne textuur en is gevoelig voor roodheid.

Een vochtarme huid kan iedereen met alle huidtypen treffen. Dit is een omkeerbare, tijdelijke toestand die ook wordt gekenmerkt door een trekkerig gevoel, maar dit is te wijten aan een slechte binding en vochtverlies. De huid heeft een gebrek aan vocht, waardoor deze oncomfortabel aanvoelt en er schilferig uitziet.

Q: Wat zijn de kenmerken van een droge of zeer droge huid?

De eerste aanwijzing is dat je kunt voelen dat de huid droog is. Het zal strak, ongemakkelijk en in sommige gevallen ruw aanvoelen. Deze kenmerken kunnen ook gepaard gaan met jeuk en een branderig gevoel. Wanneer je het juiste product op de huid aanbrengt, zou je verlichting moeten voelen en ervaren.

Een arts of dermatoloog kan vaststellen of je last hebt van Xerosis Cutis, een term die wordt gebruikt voor een abnormaal droge huid. Tekenen die erop wijzen dat je Xerosis Cutis hebt zijn onder meer een doffe huid; desquamatie (waar de buitenste lag van de huid begint af te schilferen); scheurtjes; ontstekingen en verlies van elasticiteit. Onregelmatigheden op het huidoppervlak zijn meestal groter bij een droge huid.

Een droge huid biedt een gunstige omgeving voor de ontwikkeling van eczeem, met name in de vorm van pityriasis alba (droge plekken).

Deze plekken verschijnen over het algemeen op de wangen en armen van kinderen met een systemische droge huid (die optreedt als onderdeel van atopische dermatitis).

Binnen een droge huid zijn er verschillende stadia:

Stadium één of droge huid: Tijdelijk ongemak, licht trekkerig en lichte schilfering.

Stadium twee of zeer droge huid: Aanzienlijk ongemak of het lichte trekken van de huid, intense schilfering, scheuren en kloven.

Stadium drie of pre-atopische xerose: Ruwe, droge huid (droge plekken) en lichte irritatie.

Q: Wat veroorzaakt een droge huid?

Het oppervlak van een gezonde huid wordt van nature beschermd door een hydrolipidenfilm die voornamelijk bestaat uit water en lipiden (talg). Deze film is ondoordringbaar, beschermt de huid tegen externe factoren en vermindert vochtverlies. Wanneer de bovenste laag van de opperhuid geen goede balans meer heeft van water en lipiden, kan de barrièrefunctie niet langer effectief zijn rol vervullen en creëert het ongemak voor de huid.

In tegenstelling tot een vochtarme huid is een droge of zeer droge huid een chronische, genetische aandoening. Het wordt over het algemeen aangeduid als een van de drie huidtypen: droge huid, vette huid of gecombineerde huid.

Naast systemische droogheid zijn er droge huidaandoeningen die kunnen worden veroorzaakt door andere factoren:

  • Externe factoren: omgevings- of weersomstandigheden.
  • Huidaandoeningen of algemene ziekten: atopisch eczeem, psoriasis, schildklierdisfunctie, diabetes, voedingstekorten enz.
  • Medische behandelingen of medicatie.

Q: Wie wordt er beinvloed door een droge huid?

Sommige mensen worden geboren met een droge huid, omdat het deel uitmaakt van hun genetische achtergrond. Het is ook belangrijk om te weten dat de huid verandert met de leeftijd. Bij jonge kinderen is de huid droger (behalve bij pasgeborenen; vochtverlies is echter belangrijker in dit stadium). De huid wordt vetter naarmate we ouder worden en wordt dan weer droog op volwassen leeftijd (wanneer de talgklieren en zweetklieren minder functioneel worden).

Q: Wat kun je doen als je denkt dat je een droge huid hebt?

We raden je aan om te beginnen met een bevestigde diagnose. Neem contact op met je schoonheidsspecialist, huidtherapeut of dermatoloog als je blijvend ongemak ervaart. Zij kunnen adviseren of je een droge of vochtarme huid hebt. Als je huid plotseling droog wordt, is het belangrijk om de uitlokkende factor te traceren en weer in balans te brengen.

De trigger kan een verandering zijn in je fysieke omgeving, zoals werken in een nieuwe kantoorruimte met airco, voor het eerst sporten of ontspannen, zwemmen in een bad met chloor of de zoute oceaan. Zelfs het gebruik van agressieve zeep of douchegel kan uitdroging veroorzaken.

Een dermatoloog zal ook een analyse maken van eventuele onderliggende medische factoren, bijvoorbeeld een mogelijke ziekte en kijkt naar het medicatiegebruik.

Q: Wat zijn de beste manieren om je huid gehydrateerd te houden?

Het is belangrijk om je huid zo goed mogelijk te hydrateren. Naast het ongemak dat het veroorzaakt, zorgt een droge huid ervoor dat irriterende en allergene stoffen de huid binnendringen. Het bevordert ook het ontstaan of het aanhouden van bepaalde huidaandoeningen (zoals eczeem en psoriasis). De eerste stap is ervoor zorgen dat je voldoende water drinkt. Probeer minimal 1,5 liter water per dag te drinken (tenzij een arts je anders vertelt).

Het is ook belangrijk om niet agressieve reinigings- en huidverzorgingsproducten te gebruiken. Gebruik verzorgende, hydraterende reinigingsproducten (in de vorm van crèmes, balsems, zalven en oliën, afhankelijk van de zone en mate van droogheid). Het doel is om het verdampen van vochtte verminderen, voldoende vocht in de opperhuid te behouden en de beschadigde huidbarrière te herstellen. Probeer oververhitte en benauwde plaatsen te vermijnden zoveel mogelijk frisse lucht te krijgen.

Was je gezicht twee keer per dag met een milde reiniger die de huidbarrière niet beschadigt. We raden een reiniger aan met een lage ph-waarde van 5,5 (optimale waarde voor de huid). Dep je huid na het reinigen voorzichtig droog met een schone handdoek (niet wrijven). Vervolg met het sprayen van onze GF-2 producten.

Houd je aan een consistent huidverzorgingsregime:

Breng elke ochtend en avond na het reinigen en sprayen van GF2, voorzichtig een herstellende of verzachtende crème aan die is voorgeschreven door je huidprofessional.

Q: Hoe helpt onze GF2 als je een droge huid hebt?

De formulering van onze GF2 Skin Rejuvenation en GF2 Skin Therapy for Him helpen de hydratatie van de huid na verloop van tijd te herstellen. DNA reparative-eiwit verdwijnt en de hydratatie herstelt zich uiteindelijk. Voor de dagen dat je huid wat droger aanvoelt, raden we aan om een serum met vitamine C of Aloë Vera te gebruiken nadat de GF2 op je huid in ingetrokken.

De GF2-formulering bevat Hypochlorous Acid – een molecuul dat zeer antibacterieel, antiviral en schimmelwerend is. Het is ook een uitstekende ontstekingsremmer met immuunmodulerende effecten, dat verantwoordelijk is voor het vermogen van hocl om chronische of inflammatoire huidaandoeningen zoals eczeem en atopische dermatitis te behandelen.

GF2 voorkomt ook uitdroging van de huid en helpt de huidbarrière te beschermen. Dagelijks gebruik van GF2 (we raden aan om het twee keer per dag te gebruiken) kan echt een verschil maken. Het helpt de huidbarrière minder poreus te maken, vermindert het aantal allergenen en irriterende stiffen die de huid binnendringen en helpt flare-ups onder controle te houden en te verzachten.

Enkele adviezen bij het gebruik van GF2

GF2 herstelt de gezondheid van de huid. Het doet dit onder andere door het verminderen van overtollig talg (wat een compensatiefunctie in de huid is wanneer er vochtverlies is). Talgafscheiding vermindert snel bij het gebruik van GF2, maar het herstel van de epidermale-dermale overgang, waar hyaluronzuur wordt hersteld met behulpt van GF2, duurt iets langer. Met andere woorden, wanneer GF2 voor de eerste keer wordt gebruikt, vermindert de talgafscheiding voordat de hydratatie hersteld wordt.

Gedurende deze tijd raden we aan om indien nodig een hydraterend serum te gebruiken op droge plekken na het sprayen van GF2. Hydratatieherstel duurt tussen de 2-4 maanden, waarna de behoefte aan het serum zal verminderen.

Lees meer over de voordelen van onze GF2 Skin-serie.

error: Content is protected !!