KOOP OM TERUG TE GEVEN! Een deel van je aankoop gaat naar de ondersteuning van SUBZ Pads. Kansarme schoolmeisjes krijgen herbruikbaar sanitair, zodat ze hun recht op onderwijs niet hoeven op te geven.

Checklist: Heb je een gevoelige huid – of is er iets anders aan de hand?

Vraag jij je weleens af waarom je huid zo gevoelig is? Is het omdat je niet zeker weet hoe je ervoor moet zorgen, of is het gewoon een genetische aanleg? Een gevoelige huid kan worden veroorzaakt door veel verschillende factoren – sommige hiervan heb je onder controle, maar andere weer niet. We proberen allemaal ‘goed’ voor onze huid te zijn, maar vaak is het tegenovergestelde waar: we kunnen onze huid beschadigen door simpelweg te veel met onze huid te doen of omdat we gewoon geen andere manier weten.

In dit artikel gaan we kijken naar de oorzaken van een gevoelige huid en hoe onze GF2 huidformuleringen kan helpen bij het verbeteren van een gevoelige huid. We hebben ook een handige checklist samengesteld, die je helpt bij het ontdekken wat er met je huid aan de hand is.

Wat is een gevoelige huid?

Wanneer je huid heftig reageert op, of gevoelig wordt voor producten die je eerder zonder problemen hebt gebruikt, heb je mogelijk een gevoelige huid ontwikkeld.

Oorzaken van een gevoelige huid

Genetisch

Mensen van Ierse, Schotse, Engelse of Scandinavische afkomst hebben vaak een ‘dunnere’ huid met minder talgproductie. Deze huiden zijn genetisch vatbaarder voor roodheid, netelroos en jeuk. En als je ouders ook een gevoelige huid hebben, heb je dit wellicht geërfd.

Onderliggende gezondheidsproblemen

We raden je aan om bij een rode, droge of ‘bobbelige’ huid, die aanhoudt of regelmatig verschijnt, contact op te nemen met een dermatoloog. Dit kan mogelijk verband houden met eczeem, rosacea of psoriasis.

Overmatige blootstelling aan de zon

Zonlicht zet cholesterol om in vitamine D. Vitamine D is goed voor je gezondheid, maar als je te lang in de zon blijft kun je roodheid en een prikkelend gevoel ervaren door verbranding door de zon. Regelmatige en overmatige blootstelling aan de zon zal ook bijdragen aan vroegtijdige veroudering en inflammatoire aandoeningen zoals acne en rosacea. Lees hier onze zonveilige tips.

Huidverzorgingsproducten, cosmetica en wasmiddelen

Het overmatig gebruik van cosmetica of het gebruik van producten met ongewenste ingrediënten – of simpelweg te veel producten op je huid aanbrengen – kan een omgeving creëren voor huidgevoeligheid. Dit geldt ook voor de chemicaliën in wasmiddelen of andere schoonmaakmiddelen die in contact kunnen komen met je huid. We weten allemaal dat het gebruik van handdesinfectie tijdens deze pandemie – waarvan er velen op alcohol gebaseerd zijn – een droge en gevoelige huid van de handen veroorzaakt. De chemicaliën en conserveermiddelen die in veel huidverzorgings- en andere verzorgingsproducten worden aangetroffen, kunnen ons huidmicrobioom aantasten. Het microbioom is essentieel om de barrièrefunctie van onze huid te behouden; de huid is gezonder en minder reactief.

Waarom een intacte huidbarrière belangrijk is

De huid is ons grootste orgaan en functioneert als eerste afweer tegen biologische- en omgevingsfactoren. Een gezonde huid doet zijn werk goed en houdt schadelijke elementen buiten. Maar als de structuur langzaam wordt uitgehold door omgevingsinvloeden, te veel chemicaliën of door te intensief behandeld te worden, komt dit in het gedrang. Dit geeft aanleiding tot gevoelige huidproblemen. Het is belangrijk om voorzichtig te zijn met de huid, vooral het gezicht. Overmatige afschilfering kan bijvoorbeeld de buitenste huidlagen beschadigen – dit zijn de lagen die ons beschermen tegen omgevings- en milieufactoren.

Ons huidmicrobioom is een divers ecosysteem van micro-organismen die van nature op de huid aanwezig zijn. Dit microbioom heeft veel belangrijke functies, waaronder het beschermen tegen ziekten en ontstekingen. Het gebruik van medicijnen zoals antibiotica of cortisol, het gebruik van cosmetische producten die veel conserveermiddelen bevatten of het overmatig reinigen van de huid kunnen de balans van ons microbioom verstoren. Dit kan de barrièrefunctie van de huid verzwakken.

De huidbarrière bestaat uit de epidermis (buitenste laag) en de buitenste laag van de dermis (de binnenste huid). Deze barrière wordt constant aangevallen door omgevingsfactoren zoals UV-straling, vervuiling, roken en overmatig alcoholgebruik. Onze huid is ook gevoelig voor te veel suiker, evenals voor chemicaliën die in cosmetica worden aangetroffen. Na verloop van tijd leiden deze stressfactoren tot chronische inflammatie in de huid. Door inflammatie wordt de epidermis dunner en raakt deze gemakkelijker beschadigd. Er is ook een opeenhoping van dode cellen op het huidoppervlak (stratum corneum), waardoor de huid ruw aanvoelt. Tegelijkertijd veroorzaakt deze schade een verlies aan hydratatie van de huid, wat leidt tot uitdroging. Door het verlies van collageen en beschadiging van de elastische vezels in de dermis (elastine) ontstaan rimpels. Langdurige inflammatie zorgt er ook voor dat kleine bloedvaten beter zichtbaar worden, waardoor de huid er roder uitziet. Deze veroudering, veroorzaakt door chronische inflammatie wordt ook wel ‘inflammaging’ genoemd.

Het antwoord? ‘Skipcare’ en GF2

Bij het kiezen van huidverzorgingsproducten zou ‘’minder’’ eigenlijk ‘’meer’’ moeten zijn. ‘Skipcare’ verwijst naar een recente trend waarbij het aantal producten en ingrediënten die je op je huid aanbrengt wordt beperkt. Consumenten zijn zich steeds meer bewust geworden van het voordeel van het gebruik van wetenschappelijk bewezen, slimme ingrediënten met meerdere functies. Ook dat deze slimme ingrediënten van natuurlijke oorsprong moeten zijn en het microbioom niet mogen schaden (wees bioomvriendelijk).

Huidgevoeligheid treedt normaal gesproken niet van de ene op de andere dag op, het kan even duren voordat je huid weer gezond is. Door slimme producten met meerdere voordelen te gebruiken, zoals onze GF2 huidformuleringen miracle mist, help je je huid weer tot leven te brengen. De GF2 producten bevatten onze unieke formulering van het lichaamseigen immuunmolecuul Hypochlorous Acid (HOCl) van medische kwaliteit. HOCl herstelt beschadigingen die veroorzaakt worden door omgevingsfactoren zoals UV-straling, vervuiling en gifstoffen. Bij regelmatig gebruik zal het na verloop van tijd ook helpen om de structuur en functie van de huid te normaliseren. Collageen-, elastine- en melaninevorming worden weer normaal en de huid voelt zachter aan. Ook wordt de huid toleranter, terwijl de teint en textuur worden verbeterd.

Vanwege zijn natuurlijke anti-pathogene en ontstekingsremmende werking is het HOCl in onze GF2 ook effectief bij de behandeling van acne, rosacea en koortsblaasjes.

Ben je klaar om de gevoeligheid van je huid te checken? Gebruik onze checklist om te zien hoe je je huidconditie kan verbeteren.

Checklist

Heb je een gevoelige huid?

1 Wordt je huid gemakkelijk rood?
Dit zou het kunnen zijn:

Emotie – krijg je een rood gezicht als je een emotionele reactie hebt?

Warmte, kou of andere weersomstandigheden.

Kruidig voedsel kan roodheid in de huid veroorzaken.

Rosacea – in tegenstelling tot roodheid heeft rosacea een infectieus en inflammatoir component en lokaliseert zich meestal op het voorhoofd, neus en wangen. Als dit onbehandeld blijft kan dit permanente veranderingen in de huid veroorzaken.

Vermijd: alles dat roodheid veroorzaakt en vermijd direct zonlicht (niet meer dan 10 minuten zon per keer).

Doen: Houd je stressniveau onder controle, gebruik een milde reiniger en breng GF2 aan.

2 Is je huid droog?
Dit zou het kunnen zijn:

Afbraak van hyaluronzuur in de huid.

Afbraak van collageen in de huid.

‘Inflammaging’: een ongezonde ontstekingscyclus kan leiden tot afbraak van de huidstructuur en normale functies.

Schade door de zon.

Gebruik van een reiniging die te alkalisch is.

Probeer: een zacht, hydraterend serum (deze zijn licht zuur en goed voor de pH van de huid) met natuurlijke ingrediënten, in combinatie met de juiste reiniger - zie hier onze tips.

Skin sensitivity and the causes Thoclor Labs

3 Ben je vatbaar voor acne?
Dit zou het kunnen zijn:

Een droge huid kan ervoor zorgen dat talgklieren teveel talg produceren.

Een verdikt stratum corneum (bovenste laag van dode huidcellen). Dit blokkeert de talgklieren, waardoor er gemakkelijker infecties ontstaan.

Vermijd: voorkom dat je je huid teveel scrubt.

Doen: gebruik een milde reiniger met een licht zure pH in combinatie met GF2 om de talgproductie te normaliseren. Een trichloorazijnzuur (TCA)- of glycolzuurpeeling, uitgevoerd door een gekwalificeerd huidspecialist, is ook een goede manier om een dik en droog stratum corneum aan te pakken.

4 Heb je vaak last van bultjes, huiduitslag of schilfering?
Dit zou het kunnen zijn:

Een allergische reactie op een ingrediënt of product dat je gebruikt. Dit is het meest waarschijnlijk wanneer de uitslag zich direct uit na gebruik van het product.

Bultjes: dit kan acne, gerstekorrels, rosacea of een allergie zijn. Het is het beste om een professioneel advies te vragen.

Schilferende huid: vraag je dermatoloog of dit geen eczeem is.

Tip: minder is meer. Zoek naar producten die vrij zijn van parabenen, kleurstoffen, geurstoffen en andere vervelende stoffen.

5 Verbrand je gemakkelijk door de zon?
Wees veilig in de zon met deze tips. Denk goed na over welke zonbescherming je gebruikt.

Brand je zonnebrandcrème, waardoor je huid geïrriteerd aanvoelt? Vermijd of vervang het product als dit het geval is. Of blijf uit de zon als zonbeschermingsproducten een reactie veroorzaken.

Krijg je een allergische reactie op zonlicht?

Probeer: kies een zonnebrandcrème die zo natuurlijk mogelijk is en vrij van conserveringsmiddelen. Zoek naar een mineraal (fysische) zonnebrandcrème in plaats van een chemische.

6 Al het bovenstaande?

Als je vatbaar bent voor ‘opvlammingen’, is het misschien tijd om een detox te nemen en een stap terug te doen van alles wat je gebruikt. Geef je huid een pauze en kijk of je symptomen verminderen. Als dat zo is, is het misschien tijd voor een eenvoudigere aanpak. Voeg dingen een voor een toe en kijk wat de reactie veroorzaakt.

Gevoeligheid is niet iets dat van de ene op de andere dag zal verdwijnen, maar door slimme producten zoals GF2 huidformuleringen, krijgt je huid de beste kans om te normaliseren.

error: Content is protected !!