KOOP OM TERUG TE GEVEN! Een deel van je aankoop gaat naar de ondersteuning van SUBZ Pads. Kansarme schoolmeisjes krijgen herbruikbaar sanitair, zodat ze hun recht op onderwijs niet hoeven op te geven.

Hoe verbeter je de door het externe factoren beschadigde en verouderende huid?

Naarmate we ouder worden, verwachten we fluctuaties te zien in de manier waarop we kijken naar een paar centimeter extra rond de taille of het zien van nog een paar rimpels in het gezicht als we in de spiegel kijken. Maar wist je dat de veroudering, die je op je huid ziet, niet helemaal door de tijd wordt veroorzaakt? Ongeveer 20% van de veranderingen in het uiterlijk van de huid zijn te wijten aan de genetica, de vooraf bepaalde snelheid waarmee je ouder wordt. Dit wordt intrinsieke of chronologische veroudering genoemd. Helaas wordt maar liefst 80% van de veranderingen, die je in je huid ziet, veroorzaakt door extrinsieke factoren - zaken als de zon, alcohol, vervuiling, voeding, roken en verschillende chemicaliën in cosmetische producten. Deze factoren leiden tot vroegtijdige veroudering van de huid.

De structuur van onze huid

Zoals je waarschijnlijk weet, is de huid het grootste orgaan van het lichaam met een gewicht van ongeveer 4 kg bij de gemiddelde volwassene. Onder de ogen en achter de oren is de huid het dunst. Mannen hebben een dikkere huid dan vrouwen.

De huid is een samengesteld orgaan, dat uit 2 lagen bestaat, namelijk de buitenste opperhuid en de binnenste lederhuid. Elke vierkante centimeter bevat ongeveer 70 cm bloedvaten, 55 cm zenuwen, 100 zweetklieren, 15 talgklieren en 230 sensorische receptoren. De half miljoen cellen in deze cm2 sterven constant en worden vervangen. Het is een drukke plek.

De epidermis

De dunne buitenste laag van de huid, die wordt blootgesteld aan externe factoren en gevoelig is voor de zon en schade door vrije radicalen. De belangrijkste soorten huidcellen in deze buitenste huidlaag zijn:

 1. Keratinocyten: dit zijn de basiscellen van de huid.
 2. Melanocyten: deze produceren natuurlijke pigmentatie of melanine van de huid. We hebben allemaal een vergelijkbaar aantal van deze cellen, maar ze produceren niet in elk van ons dezelfde hoeveelheid melanine. Het verschil in de hoeveelheid geproduceerde melanine verklaart onze verschillende huidtinten. Deze cellen absorberen UV-licht om de diepere huidlagen tegen beschadiging te beschermen. Daardoor veranderen ze van kleur (afhankelijk van het huidtype), waardoor je een kleurtje krijgt. Dat is gewoon een overproductie van melanine. Melanocyten komen ook voor in de haarzakjes en zijn verantwoordelijk voor de kleur van ons haar.
 3. Langerhans-cellen: zijn verantwoordelijk voor de immuniteit van de huid. Deze cellen herstellen beschadigde cellen of vernietigen de cellen, die schadelijk zijn en kanker kunnen worden. Deze cellen zelf zijn erg gevoelig voor UV. Als ze beschadigd of vernietigd zijn, wordt het vermogen van de huid om zichzelf te herstellen aangetast.
 4. Stratum corneum: dit is het hoornachtige buitenste deel van de huid, bestaande uit 18 tot 23 lagen platte, droge huidcellen, die aan elkaar zijn gemetseld tot een verdedigingsmuur. Deze laag is het belangrijkst, opnieuw beschermend tegen UV-straling en extrinsieke bedreiging. Deze laag wordt gemakkelijk beschadigd door de zon, trauma en chemicaliën.

De dermis

Dit is de onderste laag van de huid en bevat collageen en elastine en werkt als een ondersteunende laag voor de opperhuid.

De dermis is gemaakt van ongeveer 95% collageen en dat is belangrijk voor de teint en structuur van de huid. Elastine maakt nog eens 3% van de lederhuid uit, hetgeen de huid elastisch maakt. Fibroblastcellen zijn het belangrijkste type bindweefselcellen en die produceren collageen en elastine.

Huidtypes en hun reacties op zonlicht

Hoewel we allemaal een dermis en een epidermis hebben, hebben we niet allemaal hetzelfde huidtype. De hoeveelheid melanine, die door onze melanocyten wordt gemaakt, varieert, waardoor we verschillende huidtinten en kleuren hebben. Deze zijn op verschillende manieren gecategoriseerd, zoals in de Fitzpatrick-schaal is opgenomen.

Huidtype 1

Huidtype 1 - Thoclor Labs
 • haar: rood of blond
 • ogen: blauw, grijs of groen
 • huid: bleek wit, wit met sproeten
 • verbrand gemakkelijk in de zon, wordt nooit bruin
 • zeer vatbaar voor vroegtijdige veroudering en huidkanker door UV

Huidtype 2

Huidtype 2 - Thoclor Labs
 • haar: blond, rood, lichtbruin
 • ogen: blauw, grijs, groen, hazelnootbruin
 • huid: bleek wit
 • verbrand gemakkelijk in de zon, lichtbruin bij herhaalde blootstelling
 • hoog risico op huidkanker

Huidtype 3

Huidtype 3 - Thoclor Labs
 • haar: kastanje of donkerblond
 • ogen: bruin, blauw, grijs, groen, hazelnootbruin
 • huid: olijf, lichtbruin
 • verbrand soms, wordt geleidelijk bruin
 • risico op huidkanker hoog bij extreme blootstelling

Huidtype 4

Huidtype 4 - Thoclor Labs
 • haar: medium tot donkerbruin
 • ogen: bruin, lichtbruin
 • huid: olijfachtig ogend, licht tot midden bruin
 • verbrand zelden, bruint gemakkelijk
 • vermijd extreme blootstelling aan de zon om het risico op en de pigmentatie van huidkanker te verminderen

Huidtype 5

Huidtype 5 - Thoclor Labs
 • haar: donkerbruin
 • ogen: bruin
 • huid: olijf of donkerbruin
 • gemakkelijk bruinen en zelden verbranden
 • pas op voor een ongelijkmatige teint en pigmentatie door blootstelling aan UV

Huidtype 6

Huidtype 6 - Thoclor Labs
 • haar: erg donker of zwart
 • ogen: bruin
 • huid: zeer donkerbruin of zwart
 • verbranden zelden
 • pas op voor ongelijkmatige teint en pigmentatie door blootstelling aan UV

Sommigen van ons bruinen en sommigen van ons verbranden, afhankelijk van ons huidtype. Maar ongeacht de hoeveelheid melanine in onze huid en blootstelling aan de zon beschadigt elke huid op vele manieren. Ten eerste valt het de opperhuid aan. De zon beschadigt ook de bovenste lagen van de lederhuid. Zodra fibroblastcellen in de lederhuid beschadigd zijn door UV-penetratie of activiteit van vrije radicalen, beginnen ze defect collageen en elastine te maken. Dit leidt tot een verandering in teint, structuur en elasticiteit. De dermis wordt dunner en minder veerkrachtig, vatbaar voor rimpels en verzakking met verlies van strakheid.

Bescherming tegen de zon

We weten nu, dat zonneschade zich in de loop van de tijd opbouwt en dat we elke dag bescherming tegen de zon moeten gebruiken - ook als het bewolkt is en we binnen blijven. Straling van onze computers, smartphones en andere apparaten heeft ook een impact op onze huid en draagt bij aan de veroudering ervan. Om de huid tegen de zon en huidkanker te beschermen, moet je een zonnebrandcrème met een breed spectrum kiezen, die je beschermt tegen:

 1. UVB – de brandende straal
  Deze korte golf van intens ultraviolet licht komt van de zon. UVB-stralen dringen alleen door in de bovenste laag van de huid (de opperhuid), waardoor ze een zichtbare verbranding vertonen, wat het eerste waarschuwingssignaal is dat je huid fysiek wordt beschadigd. Het wordt gekenmerkt door roodheid en blaarvorming. Oudere zonnefilters beschermen alleen tegen UVB-stralen en voorkomen zo zonverbranding, maar verminderen het risico op huidkanker niet.
 2. UVA – de verouderingsstraal
  Deze lange golf intense ultraviolette stralen kunnen diep in de huid doordringen. UVA gaat recht door de bovenste laag van de huid en in de dermis. Deze stralen veroorzaken schade aan de huid door de zon in de vorm van droogheid, rimpels en verkleuring. Ze beschadigen ook de fibroblastcellen en beïnvloeden de aanmaak van collageen en elastine. In tegenstelling tot de verbranding, die je krijgt van UVB-stralen, zijn de effecten van UVA-zonneschade niet direct zichtbaar. Het niet blokkeren van UVA is de reden, dat donkere vlekken op de huid erger worden.
 3. UVC – de kankerstraal
  Dit is potentieel de gevaarlijkste UV-straling. Het wordt voornamelijk afgeschermd door de ozonlaag en is normaal gesproken geen probleem. UVC-stralen muteren dodelijk DNA en deze veranderingen kunnen niet worden voorkomen door zonnebrandmiddelen.

Zowel UV-A als -B tasten de huid van Langerhans-cellen aan, die verantwoordelijk zijn voor de immuniteit van de huid. Het grootste gevaar van ultraviolet licht is de ontwikkeling van huidkanker; dit komt door de vorming van vrije radicalen door UV-licht en door de aantasting van het lokale immuunsysteem in de huid.

De UVB-stralen van zonlicht zijn intenser dan UVA-stralen en oudere zonnebrandcrème absorbeert alleen deze stralen. Het probleem ontstond toen mensen zonnebrandcrème begonnen te gebruiken om zonverbranding te voorkomen en uiteindelijk langer in de zon bleven dan ooit tevoren. Het resultaat: meer UVA-schade en een verhoogde kans van huidkanker.

Een ideale bescherming tegen de zon zou alle schadelijke UV-stralen moeten absorberen of verspreiden en niet-giftig, niet-irriterend en niet-allergeen moeten zijn. Het moet na het aanbrengen een aangenaam gevoel op de huid achterlaten. De ideale bescherming tegen de zon moet ook gemakkelijk worden geformuleerd en compatibel zijn met een verscheidenheid aan ingrediënten. Het mag geen smaak of nasmaak hebben, de huid of kleding niet verkleuren en geen onaangename geuren produceren tijdens het formuleren en aanbrengen of tijdens de houdbaarheid. Beschouw SPF15 als de minimale zonbeschermingsfactor, die gebruikt moet worden. Vermijd blootstelling aan de zon in plaats van te vertrouwen op een zonnebrandcrème om de huid te beschermen. Zorg ervoor dat je een zonnebrandcrème met een breed spectrum gebruikt, die beschermt tegen UVA- en UVB-stralen.

Wat zijn deze vrije radicalen eigenlijk?

Een vrije radicaal is een onstabiele verbinding, die vitale celstructuren kan aanvallen en beschadigen. Vrije radicalen worden dagelijks gevormd door normale lichaamsprocessen. Milieuverontreinigende stoffen, zoals sigarettenrook en straling, genereren ook vrije radicalen. Er blijft dan een molecuul over met een ongepaard elektron, dat vervolgens probeert dit benodigde elektron van een ander stabiel molecuul te vangen. Normaal gesproken kan het lichaam vrije radicalen aan, maar als antioxidanten niet beschikbaar zijn of als de productie van vrije radicalen overmatig wordt, kan er schade optreden. Schade door vrije radicalen hoopt zich op met de leeftijd, wat leidt tot rimpels en de vorming van zonnevlekken of zonnekeratose op de huid. In het lichaam maken ze de cellen kwetsbaarder voor degeneratieve ziekten.

Het aanvullen met antioxidanten zoals vitamine A, C en E is aan te raden om het lichaam te helpen omgaan met vrije radicalen. Deze vitamines geven hun elektronen op voor het welzijn van onze cellen. Om schade en droogheid op de huid te helpen bestrijden, moeten deze antioxidanten plaatselijk worden aangebracht via vitaminerijke serums en als ze ook oraal worden ingenomen, zullen ze ook je interne cellen helpen.

Veranderingen in de huid als gevolg van leeftijd en schade door externe factoren

We hebben al vermeld dat UV, chemicaliën en vervuiling kunnen leiden tot huidbeschadiging, maar wat betekent dit precies?

Voor de epidermis

 • Gemakkelijker beschadigd als het dunner wordt, met minder cellagen.
 • Wordt droog en ruw naarmate het stratum corneum dikker wordt (dit is een reactie in de huid om het te beschermen tegen verdere schade door externe factoren).
 • Het aantal Langerhans-cellen neemt af met de leeftijd en dat resulteert in een verminderde immuunrespons op de huid, wat kan leiden tot een toename van de verspreiding van (pre-) kwaadaardige laesies op de oudere huid.
 • De talgklieren zelf veranderen niet veel met de leeftijd, maar de talgproductie zal afnemen, waardoor de huid droger wordt.
 • Diffuus haarverlies door een vermindering van de dichtheid van de haarzakjes.
 • Melanocyten worden gelijkmatig verdeeld in de jonge huid, maar met de leeftijd nemen deze melanocyten in aantal af en worden ze meer gelokaliseerd in bepaalde gebieden, wat resulteert in bruine vlekjes. Dit komt vaak voor bij een aan de zon blootgestelde huid.

Voor de dermis

 • Het wordt dunner.
 • Dermale elastische vezels degenereren en dat resulteert in een verlies van buigzaamheid.
 • Elastose is het resultaat van beschadiging door de zon en veroudering. Naarmate de elastose dieper wordt, verdwijnt het collageen proportioneel. Dit betekent, dat de elasticiteit van het vezelnetwerk in de dermis verslechtert en de dermis zijn buigzaamheid verliest. Rimpels verschijnen het eerst en zijn zichtbaar in gebieden met verhoogde spieractiviteit (fronslijnen, rokerslijn, mond en kraaienpootjes rond de ogen).
 • Door de verminderde dikte van de opperhuid worden kleine bloedvaatjes in de lederhuid duidelijker.
 • Bloedvaten kunnen ook toenemen dankzij langdurige ontsteking in de oppervlakkige (papillaire) dermis.
 • Een stijging van het DNA-reparatie-eiwit. Naarmate we ouder worden, lopen onze cellen DNA-schade op, terwijl hun vermogen om het correct te repareren afneemt. Dit leidt tot veranderingen in het uiterlijk, die samenhangen met veroudering. De cellen in je lichaam moeten tot wel één miljoen DNA-laesies per dag herstellen, zowel uit externe- als cellulaire bronnen. Het niet correct repareren van DNA-schade kan niet alleen je uiterlijk naarmate je ouder wordt beïnvloeden, maar het heeft ook andere nadelige biologische effecten, waaronder de ontwikkeling van kanker.
 • Een toename van onregelmatige pigmentatie. Dit gebeurt, omdat pigmentatie in donkere gebieden wordt gestimuleerd en pigmentcellen in bleke gebieden worden beschadigd door UV.
 • Bij chronische, ernstige schade door de zon zul je merken, dat er grote "zwarte koppen" (comedonen) optreden in de vette delen van het gezicht.
 • Actinische keratose of zonnekeratose (zonnevlekken) komen uiteindelijk voor als gevolg van een verstoorde groei van huidcellen en uiteindelijk ontwikkelen huidkankers zich als gevolg van een verstoord immuunsysteem.

Huidkanker

Afgezien van het veroorzaken van schade door het milieu aan de huid, kan blootstelling aan de zon drie soorten kanker veroorzaken:

 • Basaalcelcarcinoom (BCC): de meest voorkomende vorm van huidkanker. Het veroorzaakt verhoogde, doorschijnende, parelachtige bultjes op de aan de zon blootgestelde huid. BCC zaait zelden uit en kan worden verwijderd door curettage.
 • Plaveiselcelcarcinoom (PCC): het op één na meest voorkomende type kanker. PCC verschijnt op de lippen, het gezicht, de rand van de oren en de handen als verheven, paddenstoelachtige of wratachtige gezwellen. Het is gelokaliseerd en verspreidt zich niet. Het kan verwijderd worden en wordt soms behandeld met röntgentherapie.
 • Maligne melanoom (MM): de dodelijkste vorm van huidkanker. De diagnose van MM verdubbelt elk jaar. Mensen met een blauwe en groene ogen met een lichte huid lopen het grootste risico om MM op te lopen. Melanoom begint als platte mol-achtige gezwellen. Ze zijn asymmetrisch, met onregelmatige, gekartelde randen en hebben meerdere kleuren, meestal rood, blauw, wit, bruin en zwart.

Hoe kun je de huid ondersteunen?

Hoewel 'veroudering een voorrecht is, dat velen worden ontzegd', zoals een gezegde luidt, betekent dit niet dat je hoeft te accepteren, dat je er ouder uitziet dan je jaren. Er zijn dingen, die je kunt overwegen om toe te voegen aan je huidverzorgingsroutine:

 1. Vitamine A
  Lokale toepassing van vitamine A gedurende 10 dagen op de huid helpt de epidermale dikte te vergroten. Het voorkomt ook abnormale weefselontwikkeling en de overmatige ontwikkeling van een hoornlaag tijdens het metaboliseren van de opperhuid. Het helpt bij de behandeling van rimpels, stimuleert de collageensynthese en verhoogt de kans op het vertragen van huidveroudering door blootstelling aan ultraviolette straling. Herhaald gebruik verbetert de textuur, gladheid en stevigheid, waardoor de huid jonger blijft. Combineer het met vitamine C voor de behandeling van brandwonden, acne en huidzweren.
 2. Vitamine C
  Een tekort aan vitamine C resulteert in onvoldoende collageen en intercellulaire bindende stof. De vitamine heeft ook een huid verhelderend effect. De plaatselijke toepassing van vitamine C gaat de vorming van vrije radicalen tegen. Het rechtstreeks op de huid aanbrengen van L-ascorbinezuur biedt ook een extra dagenlang aanhoudende bescherming tegen UV-straling. Vitamine C voorkomt eveneens ultraviolette immuun onderdrukking - een reactie, die je terug vindt bij zowel melanoom als niet-melanoom huidkanker.
 3. Vitamine E
  Een ander antioxidant, de tocoferol in vitamine E, helpt je huid te voeden en beschermt het tegen schade door vrije radicalen. Het verbetert de functie van talgklieren en vermindert overmatige pigmentatie in de huid. Het biedt ook krachtige bescherming tegen de zon.
 4. Alpha Hydroxy Acids
  Populair geworden in de jaren 90 kunnen deze van nature voorkomen of synthetisch zijn. Voorbeelden hiervan zijn glycolzuur, melkzuur, appelzuur en amandelzuur. In tegenstelling tot bètahydroxyzuren, die continue afschilfering veroorzaken en huidirritatie kunnen veroorzaken, werken AHA's door een intern cel regulerend mechanisme, dat een stratum corneum van normale dikte creëert. AHA's vallen in dezelfde pH als de huid, die van nature zuur is bij een pH van 4,2 tot 5,6. Deze zuurmantel is belangrijk, omdat de huid infecties en chemische gevaren kan weerstaan. Terwijl een zuurdere oplossing huidschilfering zou veroorzaken, kan de matige zuurgraad van AHA’s (tussen pH 3 en 4,5) leiden tot:

  • een vermindering van de dikte van het stratum corneum tot normale niveaus
  • verdikking van de opperhuid door grotere opname van proteïne en glucose in de opperhuidcellen, waardoor de huid gladder en zachter wordt
  • verhoogde collageensynthese in de dermis, wat een grotere elasticiteit en een verbetering van fijne lijntjes betekent
  • verspreiding van overtollige pigmentatie, wat resulteert in een gelijkmatigere huidskleur.

Echte huidverjonging met Hypochlorous acid (HOCl)

HOCl is een zwak zuur, dat wordt gevormd door de menselijke witte bloedcellen en door het lichaam wordt gebruikt om wonden te genezen en infecties te bestrijden. Er zijn verschillende bronnen van HOCl in de wereld, maar de meeste van deze oplossingen zijn besmet met bleekmoleculen vanwege de manier, waarop de HOCl wordt geproduceerd. Bij Thoclor Labs maken we onze HOCl volgens een gepatenteerde methode, die resulteert in een stabiel, puur en niet-toxisch product zonder bleekmoleculen. Bij een pH van 5,5 is dit een perfecte actuele oplossing om op de huid aan te brengen.

Wanneer onze GF2 HOCl wordt aangebracht op een door het milieu beschadigde huid, heeft dit de volgende voordelen:

 • De genen, die geassocieerd zijn met ontsteking, veroudering en ziekte zijn uitgeschakeld.
  Huidcellen beginnen normaal te functioneren - de vorming van collageen, elastine en melanine wordt genormaliseerd.
 • Resulteert in een gladdere, tolerantere huid met minder rimpels, betere hydratatie en een gelijkmatigere teint.
 • Verdwijnen van DNA-herstellende proteïne betekent dus geen DNA-fouten meer bij het maken van nieuwe cellen.
 • Ontsteking en roodheid op de huid worden enorm verminderd (ideaal voor een gevoelige huid of mensen met eczeem of allergieën).

Een studie aan de Stanford University concludeerde dat hypochlorous acid verschillende transformerende effecten op de huid heeft. Onze GF2 stimuleert een afname van schade door externe factoren op de huid, waardoor je echte verjonging krijgt bij continu gebruik.

Klik om onze infographic te downloaden, die de bevindingen van het Stanford-onderzoek in het Engels samenvat (pdf).

Referenties

 1. Role of the NF-kB Pathway in the Pathogenesis of Human Disease States. Yamamoto, Y. Current Molecular Medicine, Volume 1, Number 3, 1 July 2001, pp. 287-296(10)
 2. Research article: Leung H. et al. Topical hypochlorite ameliorates NF-kB mediated skin disease in mice. Department of Developmental Biology, Dept. of Dermatology and Radiation Oncology. Stanford University School of Medicine. Journal of Clinical Investigation. Vol. 123, No.12 Dec 2013.
 3. Fitzpatrick TB, Freedberg IM, Eisen AZ et al. Fitzpatrick’s dermatology in general medicine VII, 5th ed. New York: McGraw- Hill, 1999: 1698-703,2702-03, 2937-46
 4. Draelos ZK. Cosméticos em dermatologia, 2ª ed. Rio de Janeiro: Revinter, 1999: 245
 5. Juez JL, Gimier LP. Ciencia cosmética: bases fisiológicas y criterios prácticos, Madrid: Consejo General de Colegios Oficiales de Farmaceuticos, 1995: 212
 6. Draelos ZK. Cosméticos em dermatologia, Porto Alegre: Artes Médicas, 1991:158-59
 7. The Dermal Institute - "Structural Changes Associated with Aging Skin". http://www.dermalinstitute.com/us/library/11_article_Structural_Changes_AssociatAs_with_Aging_Skin.html
 8. Health Check Systems - "Understanding Free Radicals". http://www.healthchecksystems.com/antioxid.htm
 9. Harvard University Blog - "DNA DAMAGE AND SKIN CANCER: IT’S NOT ALL ABOUT THE SUN". November 2012. http://sitn.hms.harvard.edu/flash/2012/issue130/
error: Content is protected !!