KOOP OM TERUG TE GEVEN! Een deel van je aankoop gaat naar de ondersteuning van SUBZ Pads. Kansarme schoolmeisjes krijgen herbruikbaar sanitair, zodat ze hun recht op onderwijs niet hoeven op te geven.

Huidverzorginsuitdagingen bij etnische huiden

Zuid-Afrika wordt vaak de ‘’regenboognatie’’ genoemd, verwijzend naar het scala aan huidtinten en kleuren dat hier te vinden is. Hoewel de huid in vele tinten kan voorkomen, zijn deze ingedeeld in 6 hoofdgroepen, afhankelijk van hun fototype of de hoeveelheid pigment in de huid. Deze classificatiemethode wordt de Fitzpatrick-schaal genoemd en is gebaseerd op de constitutionele kleur van de huid (d.w.z. waarmee je bent geboren). De kleur van je huid bepaalt ook de manier waarop je huid reageert op blootstelling aan UV-straling. We weten allemaal dat een bleke huid gemakkelijker verbrandt, terwijl een donkere huid minder verbrandt (en gemakkelijker bruin wordt). Donkere huidtinten verbranden misschien niet zo snel of gemakkelijk, maar ALLE huiden lopen risico op schade door teveel blootstelling aan de zon, inclusief het potentieel om huidkanker te ontwikkelen.

De blanke huid is lichter van kleur dan de etnische huid als gevolg van evolutionaire veranderingen die het gevolg waren van mensen die vanuit Equatoriaal Afrika naar de polen migreerden. Anatomisch en functioneel zijn de twee huidtypen hetzelfde, maar mensen met een etnische huid hebben vaak andere problemen met hun huid vanwege verschillende factoren, waaronder genetica, reactie op de omgeving en culturele uitingen.

1. Pigmentatiestoornissen

De etnische huid biedt meer bescherming tegen UV-straling door verhoogd pigment, melanine genaamd, maar niet meer bescherming tegen chemicaliën en de ingrediënten in huidverzorgingsproducten. Er zijn maar weinig huidverzorgingsproducten die meer controversieel zijn dan huidoplichters. Verrassend genoeg worden ze nog steeds in de meeste delen van de wereld gebruikt, zij het alleen op recept. Deze ‘’bleekcrèmes’’ werken door de hoeveelheid pigmentcellen in de huid, melanocyten genaamd, te verminderen. Bleekcrèmes zijn vooral gericht op de etnische markt.

Waarom heeft de etnische huid meer last van pigmentstoornissen dan de blanke huid?

Naarmate we ouder worden beschermt onze huid ons tegen een reeks potentiële bedreigingen in de omgeving. Deze bedreigingen kunnen UV-straling, chemicaliën en producten zijn die ons microbioom verstoren. Het microbioom bestaat uit bacteriën, virussen en schimmels die in harmonie op onze huid leven, wat als essentieel wordt beschouwd om onze huid te helpen ons te beschermen. Meer informatie over het belang van het microbioom wordt voortdurend verkregen door onderzoek, waaruit ondermeer blijkt dat antibiotica, conserveermiddelen in cosmetica en sommige cosmetische ingrediënten dit microbioom verstoren.

Het resultaat is dat de huid last krijgt van ontstekingen en ontsteking is de reden waarom de huid, vooral de etnische, donkerder wordt. Het extra pigment kan over het hele gezicht zichtbaar zijn (we noemen dit algemene pigmentatie), of het kan alleen in specifieke gebieden zichtbaar zijn, bijvoorbeeld op de wangen en het voorhoofd of plekken met acne. Langdurige pigmentatie wordt permanent als de pigmentcellen veranderingen in hun chromosomen ontwikkelen. Dit betekent dat ze worden geprogrammeerd om extra pigment te produceren.

Post-inflammatoire hyperpigmentatie (PIH) komt veel vaker voor bij een etnische huid  dan bij donkere huidtypen. Om deze aandoening effectief te behandelen, moeten we kijken naar methoden om de pigmentcellen te herprogrammeren, zodat ze weer normale hoeveelheden pigment produceren.

Thoclor Labs GF1 Aftercare maakt dit mogelijk. Het is een ideaal product om snel de ontsteking in de huid onder controle te krijgen die ontstaat na verwonding of verbranding van de huid. Voor een meer langdurige herprogrammering van de pigmentcellen raden wij aan om regelmatig GF2 te gebruiken. Tweemaal daags sprayen zal de verkleuring van de huid drastisch verbeteren, niet omdat het de huid bleekt, maar omdat GF2 de pigmentcellen leert normale hoeveelheden pigment te produceren, waardoor de huid haar natuurlijke, onbeschadigde kleur terug krijgt.

2. Acne

Acne is een inflammatoire aandoening die het gevolg is van ontstekingen (jarenlange laaggradige ontsteking) in de huid en C.acnes-bacteriën. Acne komt voor bij 20% van alle adolescenten, ongeacht etniciteit. Acne is moeilijk te behandelen vanwege de vorming van biofilm (een slijmerige afscheiding door de bacteriën die het beschermt tegen huidverzorgingsproducten en antibiotica). Deze biofilm is onzichtbaar voor het oog en verhoogt de ontsteking die gepaard gaat met acne.

Alle etnische groepen en alle geslachten hebben last van acne, tot 80% van de vrouwen en 90% van de mannen krijgt in een bepaald stadium van hun leven te maken met deze aandoening. Acne keloidalis nuchae (acne in de achterkant van de nek) komt voornamelijk voor bij donkere mannen en is te wijten aan infectie van de haarzakjes. De incidentie is naar verluidt tussen de 5 en 15% van alle donkere mannen tussen de puberteit en de leeftijd van 55 jaar. Deze pijnlijke aandoening heeft in het verleden geen behandelprotocol gehad, maar het is aangetoond dat regelmatig gebruik van GF2 dit snel oplost.

Acne leidt ook tot littekens – tot 70% van de gevallen van acne heeft lichte littekenvorming, 25% heeft matige littekenvorming en 5% heeft ernstige littekenvorming. Mannen hebben een significant hoger risico om acnelittekens te krijgen.

Het is aangetoond dat regelmatig gebruik van onze GF2-formulering zowel acne als acne keloidalis nuchae verbetert. Onze GF2 vernietigt niet alleen de bacteriën die acne veroorzaken, maar het helpt ook om de ontsteking te verminderen, waardoor de huid kan genezen met een verminderd risico op littekens.

3. Littekens en keloïd

Een etnische huid heeft ook meer kans op het ontwikkelen van overmatige littekens (keloïd genoemd) dan een blanke huid. Dit is het hoogst bij Spaanse en donkere mensen en het laagst bij Spaanse blanke mensen.

Acne, eczeem en psoriasis kunnen allemaal leiden tot PIH bij een donkere huid. Het is raadzaam om de zon te vermijden om het risico op PIH te minimaliseren, omdat blootstelling aan de zon de genezing kan verlengen en de symptomen kan verergeren.

4. Haaruitval

Gekleurde vrouwen lopen ook risico op haaruitval als gevolg van centrala centrifugale cicatriciale alopecia (CCCA) en tractie-alopecia. CCCA treft naar schatting tot 16% van de donkere vrouwen, wat resulteert in een gevoelige hoofdhuid, jeuk en pijn en op den duur leidt tot littekens en permanent haarverlies. De oorzaak van CCCA is niet duidelijk, maar tweemaal daagse toepassing van GF2 zal helpen bij deze aandoening vanwege het antischimmelefffect (schimmelinfecties worden algemeen geïmpliceerd als oorzaak van haaruitval op de hoofdhuid) en het ontstekingsremmende effect, wat vaak deel uitmaakt van het ziekteproces van haarverlies.

Tractie-alopecia wordt veroorzaakt door herhaald trauma langs de frontale haarlijn – meestal als gevolg van haarverzorging die erg ruw kunnen zijn voor bijvoorbeeld het haar (bijvoorbeeld vlechten en weven). Dit kan ook leiden tot permanent haarverlies, dus het is raadzaam om deze acties die tot deze aandoening leiden in de eerste plaats te stoppen en te vervangen door zachtere opties.

5. Veroudering en milieu-impact

De belangrijkste tekenen van veroudering kunnen worden ingedeeld in vier categorieën: rimpels/textuur, gebrek aan stevigheid, vasculaire aandoeningen en pigmentveranderingen.

Intrinsieke veroudering verwijst naar de veranderingen die de tijd heeft op de huid en het lichaam. De manifestatie van deze veroudering wordt over het algemeen bepaald door genetica. Chronologische veroudering leidt tot fijne rimpels, verlies van vetweefsel (met een verzonken uiterlijk) en verlies van botdichtheid. Mensen van kleur hebben de neiging om deze veranderingen later te laten zien en ze zijn minder ernstig.

Extrinsieke veroudering wordt aangedreven door blootstelling aan omgevingsfactoren, via voeding, gezondheids- en levensttijl, chemische huidverzorgingsproducten en blootstelling aan de zon. De bekendste factor voor veroudering hier is blootstelling aan de zon of ‘photo-ageing’. In donkere huidtinten (type III tot VI Fitzpatrick) komt dit tot uiting als veranderingen in pigment, ofwel donkere of lichtere vlekken.

Een gekleurde huid is minder vatbaar voor beschadiging door de zon en veroudering door ‘photo-ageing’. In het geval van een etnische huid is de kans groter dat chemische producten die op de huid worden gebruikt de oorzaak van de schade zijn, en is de kans groter dat UV-straling de veroorzaker is van veroudering bij de blanke huid. De etnische huid reageert op milieuschade door donkerder te worden. De blanke huid wordt op zijn beurt rimpelig, slap, droger en minder elastisch.

6. GF2 en de etnische huid

Onze GF2 Skin Series-producten zijn specifiek gericht op extrinsieke veroudering en ontstekingen (veroudering als gevolg van laaggradige ontstekingen) bij dagelijks gebruik. Veilig voor alle huidtypen en – tinten. Ons actieve ingrediënt, ‘the miracle molecule’ heeft de volgende voordelen:

  • De genen die samenhangen met ontstekingen, veroudering en ziekte worden vernietigd.
  • Cellen beginnen normaal te functioneren – de vorming van collagen, elastine en melanine is genormaliseerd.
  • Leidt tot een gladdere, tolerantere huid met minder rimpels, betere hydratatie en een egalere teint.
  • Correctie van eventuele chromosomale defecten, de reden waarom cellen opnieuw worden geprogrammeerd om weer normaal te functioneren.
  • Ontstekingen en roodheid van de huid worden sterk verminderd (perfect voor de gevoelige huid of mensen met eczeem of allergieën).
  • Helpt C. acnes en andere ongewenste bacteriën op de huid op een zachte manier te vernietigen – vermindert puistjes en minimaliseert littekens. GF2 laat ook ons huidmicrobioom intact.

Voor mensen met een etnische huid is het vooral belangrijk om geïnformeerd te blijven over ingrediënten die in huidverzorgingsproducten worden gebruikt en hoe deze een nadelige invloed op je huid kunnen hebben.

Referenties

  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4756870/
  2. https://www.webmd.com/beauty/features/people-of-color-face-unique-skin-problems
error: Content is protected !!