KOOP OM TERUG TE GEVEN! Een deel van je aankoop gaat naar de ondersteuning van SUBZ Pads. Kansarme schoolmeisjes krijgen herbruikbaar sanitair, zodat ze hun recht op onderwijs niet hoeven op te geven.

Rosacea Awareness – het wat, waarom en hoe van deze veel voorkomende aandoening

Rosacea en acne zijn twee van de meest voorkomende huidaandoeningen, waar mensen mee worstelen. De behandeling is in elk geval anders, dus de eerste stap is uitzoeken met welke aandoening je te maken heeft. Rosacea wordt vaak ervaren als rode blosjes op het gezicht, vooral na het drinken van wijn of consumeren van pittig voedsel. Het kan ook op een koude dag in een te warme kamer voorkomen. Het belangrijkste verschil tussen de twee voorwaarden is dat acne gepaard gaat met comedonen, terwijl rosacea dat niet doet. Comedonen zijn open, zoals een meeëter, of gesloten met een wit midden. Comedonen zijn niet rood, gezwollen of pijnlijk. Type 2, of papulopustulaire rosacea, wordt echter ook vaak aangezien voor acne, omdat het rode, pijnlijke bultjes veroorzaakt, die veel op acne lijken. Deze ontstoken bultjes zijn een kenmerk van beide aandoeningen. Het nog ergere nieuws is dat je mogelijk beide aandoeningen tegelijkertijd hebt.

Maar wat is Rosacea?

Rosacea is een veel voorkomende, chronische inflammatoire huidziekte van de centrale gezichtshuid. Het is niet duidelijk wat de oorzaak is of hoe de ziekte voortschrijdt, maar recente bevindingen tonen aan, dat het een genetische component heeft en vaak in families voorkomt. Bepaalde omgevingsfactoren, zoals zonlicht, temperatuur (warm en koud), alcohol, sterke emoties en stress, warme dranken of gekruid voedsel, kunnen het in de eerste plaats triggeren. Rosacea kan ook leiden tot een gevoelige huid en agressieve huidverzorgingsproducten zullen het daarom ook verergeren. Rosacea wordt over het algemeen geactiveerd door externe factoren, terwijl acne meestal wordt veroorzaakt door interne factoren, zoals hormonen of medicatie. Deze externe factoren veroorzaken abnormale processen in ons inherente en adaptieve immuunsysteem via de huid en de bloedtoevoer, hetgeen leidt tot het ontstaan van rosacea-laesies.

Ten slotte wordt rosacea meestal gediagnosticeerd na de leeftijd van 30 jaar, terwijl acne normaal gesproken begint tijdens de puberteit of adolescentie. Acne kan overal op het lichaam voorkomen, maar rosacea beïnvloedt over het algemeen symmetrisch in het midden van het gezicht (wangen, kin, voorhoofd, neus). Als je niet 100% zeker bent, raden we je aan een dermatoloog te bezoeken voor een professionele diagnose. Behandeling is een must voor rosacea, want als het niet wordt behandeld, zal het na verloop van tijd erger worden en kunnen de roodheid en zwelling permanent worden.

Incidentie, distributie en diagnose van rosacea

Alleen al in de Verenigde Staten worden meer dan 16 miljoen mensen getroffen door rosacea, terwijl dit in Keltische landen oploopt tot 18%. Wereldwijd wordt de prevalentie geschat op meer dan 5%. Mannen en vrouwen worden gelijk getroffen.

Een te sterke groei van talgklieren in de huid van de neus (rhinophyma) komt bijna altijd alleen voor bij mannen. Blozen en roodheid van de huid (erytheem) is vaak het eerste teken van de ziekte op jongere leeftijd, terwijl kleine gebroken aderen (telangiëctasieën) de eerste rosacea-laesies vormen op oudere leeftijd.

Het algehele uiterlijk van rosacea omvat blozen, voorbijgaande of aanhoudende roodheid, verwijding van de haarvaten onder de huid (telangiëctasie), kleine rode bultjes (papels), kleine rode bultjes met een afscheiding (puisten) en microzwelling (oedeem) van de huid . Bovendien melden mensen vaak een stekende of brandende pijn. Een jeukend gevoel wordt in zeldzame gevallen ervaren.

Rosacea kan, net als acne, de patiënt extreem zelfbewust maken. Psychosociale symptomen, waaronder een laag zelfbeeld, problemen met socialiseren en zelfs veranderingen in de manier waarop je denkt, voelt of ermee omgaat, zijn allemaal het gevolg van de aandoening. Recente epidemiologische studies bevestigen significante psychologische symptomen en een verminderde kwaliteit van leven voor mensen met rosacea.

Nieuwe ideeën over hoe rosacea zich ontwikkelt

De rosacea-huid wordt gekenmerkt door een ontstekingsreactie, verwijding van kleine bloedvaten, lymfatische verwijding en vergroting van de talgklier. Het adaptieve immuunsysteem en het aangeboren immuunsysteem kunnen een centrale rol spelen in het ziekteproces van rosacea.

Bij acne is de bacterie Propionibacterium acnes de oorzaak van ontstekingen. Dit mechanisme zou ook relevant kunnen zijn bij rosacea, aangezien in sommige onderzoeken de kolonisatie van patiënten met Demodex, Bacillus oleronius, Staphylococcus epidermidis, Helicobacter pylori en Bartonella quintana werd gevonden naast de ontwikkeling van rosacea.

De associatie van rosacea met gezichts Demodex spp. besmetting is al geruime tijd geleden beschreven, maar de rol ervan bij de ontwikkeling van de ziekte is nog steeds niet duidelijk en wordt door sommigen zelfs betwist. Meerdere klinische onderzoeken, die een vermindering of uitroeiing van Demodex-kolonisatie bereikten, toonden niet altijd een duidelijke verbetering aan in de klinische presentatie van rosacea bij de deelnemers, wat sommigen deed twijfelen of de aanwezigheid van Demodex een rol speelt bij het veroorzaken van de ziekte. De rol, die Demodex speelt bij het veroorzaken van rosacea, moet verder worden onderzocht.

Een ander pathogeen, waarvan is gesuggereerd dat het betrokken is bij de pathofysiologie van rosacea is H. pylori, de bacterie, die gewoonlijk wordt geassocieerd met maagzweren. Een recente meta-analyse van gegevens vond echter slechts een zwak verband tussen een H. pylori-infectie en rosacea en tussen de succesvolle uitroeiing van H. pylori en verbetering van de openbaring van rosacea.

Hoe kan rosacea het beste worden beheerd?

Algemene huidverzorging

Niet-irriterende huidverzorgingsproducten kunnen verergering van rosacea aanzienlijk voorkomen en uw levenskwaliteit verbeteren. Huidverzorgingsadvies bestaat in de eerste plaats uit het vermijden van triggerfactoren (inclusief het beheersen van stress), het beperken (maar niet helemaal vermijden van) blootstelling aan de zon en het kiezen voor een zachte reiniging van het gezicht met een vloeibare reiniger (geen zeep). Het wordt ook aanbevolen om producten te vermijden, die conserveringsmiddelen, sulfaten, alcoholderivaten, ftalaten en geurstoffen van parabenen bevatten. Het kan de moeite waard zijn om een dagboek bij te houden om na te gaan welke producten, voedingsmiddelen en andere factoren uw toestand veroorzaken of verergeren.

Op symptomen gebaseerde behandeling

Dit richt zich op de symptomen van rosacea, die als ontsteking worden ervaren, wat leidt tot roodheid, zwelling, een branderig gevoel en een warm gevoel.

 1. Blozen en erytheem
  Volgens recente richtlijnen kunnen twee goedgekeurde topicals worden gebruikt om aanhoudende roodheid bij volwassenen met rosacea te behandelen: brimonidine en oxymetazolinehydrochloride 1% crème.
  Bepaalde lasertherapieën kunnen worden gebruikt om de incidentie van roodheid en blozen te verminderen, maar ze moeten worden vermeden bij degenen, die gevoelig zijn voor pijn. Voor deze patiënten kan een pijnstillende therapie met lidocaïnegel (4%) en een niet-steroïde ontstekingsremmende crème (bijvoorbeeld ibuprofen) helpen. Sommige onderzoeken bevelen ook antidepressiva aan (bijvoorbeeld amitriptyline) of anticonvulsiva in ernstigere gevallen.
 2. Teleangiëctastieën
  Er zijn maar een paar opties voor de behandeling van teleangiëctastieën - dit zijn gewoonlijk lasertherapie om het verschijnen van aderen en haarvaten onder de huid te verminderen of intravasculaire injecties van aethoxysklerol (0,5% -1%).
 3. Papels en pustels
  Patiënten met milde tot matige papels en pustels hebben baat bij een lokale behandeling met metronidazol (1%) en azelaïnezuur (15%).
  Therapie met hypochlorous acid als oppervlaktetoepassing heeft goede resultaten opgeleverd. Hypochlorous acid is sterk anti-pathogeen, ontstekingsremmend en stimuleert de genezing.
 4. Phymata (verhoogde rode nodulaire laesies)
  Een lage dosis isotretinoïne lijkt de phymata te verminderen door zijn ontstekingsremmende vermogen, door het aantal talgklieren te verminderen en door de snelle toename ervan te remmen.
 5. (Lymfe) oedeem in het gelaat
  Er bestaat geen door de Amerikaanse Food and Drug Administration goedgekeurde therapie voor deze aandoening.
 6. Oculaire rosacea
  De juiste behandeling van oculaire rosacea vereist een multidisciplinaire inspanning van oogartsen en dermatologen.
  Het uitgangspunt is het beoefenen van goede hygiëneroutines voor de oogleden, zoals het aanbrengen van warme kompressen en het gebruik van vettige oogdruppels. Kunstmatige traanvervangers helpen tegen de droogheid van het oog en het eventuele bijkomende gevoel van branderigheid en prikken. Onlangs is ook een succesvolle therapie met topisch ivermectine gemeld. In ernstigere gevallen kunnen cyclosporine-oogdruppels en systemische tetracycline worden voorgeschreven. Nogmaals, hypochlorous acid als behandelingsoptie kan snelle verlichting bieden, aangezien het een niet-giftige, niet-irriterende antibacteriële stof is met ontstekingsremmende effecten. Hypochlorous acid kan ook (als gezichtsspray) zonder bijwerkingen rechtstreeks in de ogen worden aangebracht.

Samenvatting en toekomstige richtingen

Klinisch onderzoek heeft ons begrip van de veel voorkomende huidziekte rosacea aanzienlijk vergroot en dat heeft geleid tot nieuwe ontstekingsremmende en anti-erythemateuze behandelingen. Combinatietherapieën, zoals die voor acne en atopische dermatitis, zijn een sleutel voor een succesvolle therapie voor deze ziekte.

Ons GF2-huidverjongingsproduct is met succes gebruikt door verschillende rosacea-patiënten, die een vermindering van pijn, roodheid en ontsteking melden bij regelmatig gebruik met een verbetering van het algehele uiterlijk en de ervaring van de aandoening.

Referenties

 1. Joerg Buddenkotte et al. Recent advances in understanding and managing rosacea. Department of Dermatology and Venereology, Hamad Medical Corporation, Doha, Qatar. 03 December 2018. (https://doi.org/10.12688/f1000research.16537.1)
error: Content is protected !!